Saturday, July 2, 2011

~Amal yang melepaskan dari Neraka menurut Sunnah.

1 . Rasulullah s . a . w bersabda : Terdapat 3 perkara yang boleh melepaskan :

a . Takut kepada Allah ketika bersunyi – sunyi dan berterang – terangan .
b . Berlaku adil ketika suka dan marah .
c . Qasad (bersikap sederhana ) pada waktu kaya dan fakir .

Amal yang membinasakan :
a. Mengikut Hawa nafsu .
b . Bakhil .
c . ‘ Ujub' ( angkuh dan terlalu kagum kepada diri sendiri ) . ( Abu al – Syeikh dan Tabrani )

2 . Rasullullah s . a. w bersabda : Amal – amal yang membawa ke syurga – Yusuf al – Badriy

“ Terdapat tiga perkara yang membinasakan dan tiga perkara pula yang melepaskan , tiga perkara yang menhapuskan , dan tiga peringkat darjat ’’ .

Perkara – perkara yang membinasakan tersebut ialah : Kebakhilan , mengikut hawa nafsu , dan mengagumi diri sendiri . Maka ketiga – tiga sifat ini , jika sudah ada pada seseorang , maka nasib orang tersebut sangat malang . NAUZUBILLAHIMINZALIK..

Manakala perkara – perkara yang melepaskan ialah : adil ketika marah Dan reda ( suka ) . Qasad ( sederhana ) pada waktu miskin dan kaya , Dan takut kepada Allah SWT pada waktu bersunyi – sunyi dan berterang – terangan .

Perkara – Perkara Yang menghapuskan Dosa : Terdapat beberapa perkara yang boleh menghapuskan dosa – Orang islam . Sebahagian darinya ialah ; Menunggu sembahyang Sesudah sembahyang , menyempurnakan wuduk dan melangkah Ke mesjid untuk sembahyang bersama para jemaah .
 Adapun darjat yang Tiga ialah : Memberi makan , menyebutkan salam , dan sembahyang Malam ketika orang lain sedang tidur . ( Riwayat Tabrani ) 
 wallahua'lam..^^

No comments:

Post a Comment